Filteren
De oorsprong van koffiebonen
Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al eeuwenlang. Er doen zich verschillende verhalen de ronde over de geschiedenis van koffie. Een van de meest bekende is dat er in de 8e eeuw een jonge herder merkte dat zijn geiten veel energie kregen na het eten van bepaalde bessen. Hij nam de bessen mee naar huis en kookte ze. Vervolgens dronk hij de drank en ervaarde zelf meer energie. Hij noemde het drankje 'Kawah' wat kracht en vitaliteit betekent. Sindsdien begonnen ook de monniken het te consumeren, omdat ze er meer energie van kregen tijdens nachtelijke gebeden.
In de 15e eeuw is koffie onderdeel geworden van het dagelijkse leven. De havenstad Mokka in Jemen is dan de belangrijkste haven voor de koffiehandel. In Europa beginnen ook steeds meer mensen koffie te ontdekken door hun vele reizen. Om ervoor te zorgen dat Jemen de koffie monopolie kon behouden, werden alle tassen van de Europeanen gecheckt om ervoor te zorgen dat alle zaden waren afgespoeld. Omdat ze dan niet konden ontkiemen en dat er nergens anders koffie kon worden verbouwd.
Van koffieboon tot kopje koffie
Eigenlijk begint jouw kopje koffie bij de koffieplant. Deze kan van nature 18 meter hoog worden, maar op plantages worden ze kort gesnoeid tot 2 meter, omdat de plant zo meer bonen produceert en ze makkelijker geplukt kunnen worden. Koffieplanten komen alleen voor in tropische gebieden waarbij warmte, maar ook schaduw belangrijk is. Om deze reden zijn er op koffieplantages ook andere grote bomen te vinden, zoals bananenbomen. Het totale proces van ontkiemen tot aan een volledige plant duurt 3 tot 5 jaar. Vanaf dan gaat een koffieplant bonen, of eigenlijk koffiebessen, produceren. Een koffiebes is eigenlijk een vrucht en geen boon zoals veel mensen denken.
Het duurt 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes rijp is en kan worden geoogst. Alleen de rijpe bessen worden geplukt (de rode). Dit is een flink karwei, omdat het plukken met de hand gebeurd. Want alleen op deze manier krijg jij dat perfecte kopje koffie.
Een koffiebes bestaat uit vruchtvlees en de daadwerkelijke koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt het vruchtvlees van de boon verwijderd. Dit kan door middel van stromend water waarna vervolgens het vruchtvlees eraf gepeld kan worden. Deze manier heet 'washed' en zorgt voor een mildere smaak. Een andere methode is de 'unwashed' methode. Hierbij worden de koffiebessen in de zon gedroogd. Zodra ze zijn opgedroogd, wordt de boon uit de bes geperst.De koffieboon is nu van de bes gescheiden. Dan kan het brandproces beginnen. Hier vandaan komen de termen: mild gebrand, medium gebrand en donker gebrand. De duur van het brandproces en de temperatuur zeggen veel over de smaak van jouw kopje koffie.Er zijn verschillende koffiemelanges. Om tot zoveel verschillende smaken te komen, kan je verschillende koffiebonen van verschillende landen en plantages met elkaar mengen; melangeren.
Koffiebonen bestellen bij Caffè Dono
Bij Caffè Dono hebben we een uitgebreid assortiment aan verschillende koffiesmaken. Er is dus voor ieder wat wils. Weet je niet goed welke koffiesmaak bij jou past? Kom dan langs bij onze winkel in Roosendaal en proef onze heerlijke koffie en bepaal zelf welke jij het lekkerste vindt. Uiteraard kan je ook koffiebonen bestellen via onze webshop. Bestel jij koffiebonen bij ons? Dan streven wij ernaar om je bestelling binnen 48 uur te verwerken. Wij branden de koffiebonen namelijk zelf, zodat jij altijd een verse kop koffie hebt!
De meest verse koffiebonen bestellen doe je bij Caffè Dono!